Selvomsorg

Du må gerne elske dig selv <3 send janteloven på pension

 

Det kan lyde ret elementært og simpelt, men er det nu også det. Mange af os har måske aldrig lært at elske os selv, det er ikke noget vi lærer i skolen, men det burde det være.

Mange, specielt i vesten, har også den opfattelse, at der ikke er nok kærlighed til os alle, det er en begrænset mangelvare. Slet den overbevisning prompte!

Der er masser af kærlighed, både til dig selv og andre, den løber aldrig tør.

Janteloven har også stor indflydelse på, at vi ikke lærer at elske os selv. Du må ikke være mere eller bedre end andre. Men det er du heller ikke, fordi du lærer at elske dig selv. Vi er alle lige, uanset hvordan du vender og drejer det.

Fuck janteloven, send den på pension. Du kan sagtens respektere, og være god ved andre, samtidig med at du er selvkærlig og elsker dig selv. Det er ikke enten eller, det er både og.

Kærlighed er ikke noget vi tænker os til, det er noget vi er, det er det vi føler, det er vores vibration. Mærk den, søg dig hjerte, søg varmen i brystet.

Positiv tænkning, er naturligvis bedre end negativ tænkning, men det er ikke den ægte kærlighed, den kan du ikke tænke dig til, den kan du mærke.

Du blev født fuld af kærlighed, men et eller andet sted, måske flere, besluttede du at lukke ned for kærligheden, og beskytte dig selv.  

Måske blev du ikke set som den du var. Måske følte du dig svigtet. Måske måtte du lukke dit unge hjerte ned, for at beskytte dig selv. Du tolkede måske at det var sikrest ikke at elske, da smerten ved at åbne sig og være sig selv, være sårbar, var for stor.

Måske følte du at dine forældre ikke kunne elske dig, så når du rakte ud, gjorde det for ondt med afvisningen, så du følte du måtte holde igen, og beskytte dig selv.

Uanset hvad, så vid at det er meget længe siden. Dette kan være en beslutning du traf da du var 2 eller 3 år, som faktisk stadig underbevidst kan styre dig i dag. Vid at du i dag kan ændre den.

En overbevisning er menneskeskabt, og kan derfor ændres på et splitsekund, såfremt du er klar til det. Alt hvad der er skabt, kan skabes på ny. Der kan gå lidt tid inden den lander fuld ud i dig, men det er din villighed til forandring, der er nøglen for dig.

Ingen er nogensinde blevet fuldstændig set, som den man er, vi har alle sår i bagagen. Alle forældre har gjort det bedste de kunne, ud fra hvor de selv stod i livet, på det givne tidspunkt. Så kast ikke med skyld på folk fra din fortid, men brug denne viden til at ændre din nutid. Her står du stærkt <3  

Du kan ikke fravriste andre kærlighed, den må du give dig selv. Fik du ikke nok som barn, så er det din fornemmeste opgave i livet, at lære at elske dig selv. Faktisk er det din pligt, og den eneste vej at gå <3

Den anderkendelse du søger i andre, må og kan du kun finde i dig selv. Du kan aldrig modtage mere kærlighed fra andre, end den du er villig til at give til dig selv.

Jo mere du elsker dig selv, jo mere kærlighed vil du også tiltrække fra andre. Andres kærlighed vil altid være en bonus til dig, men aldrig noget du kan gøre krav på.

Det betyder ikke at der ikke er nogen, der ikke vil elske dig, selvom du opfører dig som en røv. For det er der. Dem der virkelig elsker dig, de elsker dig, også selvom du måtte opføre dig som en røv.

Men det er fordi du ikke er en røv, du er blot kommet til at opføre dig som en, på bestemte tidspunkter i livet. Tilgiv sig selv, vi laver alle sammen fejl <3 Du kan stadig nå at ændre kurs :)

På samme måde, når vi skal lære at elske os selv, så skal vi lære at elske ALT hvad der er. Det er jo ret nemt at elske sig selv når man er super glad, og alle bare spiller. Det er straks vanskeligere, når vi møder alt det som vi ikke kan lide, eller som vi ligefrem hader, og ja vi har alle sider, som vi har svært ved at elske.

Giv det kærlighed det hele. Hvis der er noget du ikke kan elske ved dig selv, så skal du starte med at give kærlighed til den side som er i modtand eller som hader.

Tal til dig selv i spejlet, Det kan virke fjollet til at starte med, men som tiden går, vil du virkelig kunne MÆRKE en forskel.

Du kan f.eks. sige jeg elsker at jeg hader min numse, eller, jeg elsker og accepterer min jaloux side. Stille og roligt når du har lært at acceptere det du hader, kan du gå videre til at sige jeg elsker min numse, eller jeg elsker at jeg kan blive misundelig, fordi så ved jeg hvad jeg i virkeligheden længes efter.

Øvelse gør mester <3

Del, like og kommenter gerne indlægget

Du indeholder alt hvad du skal bruge! <3 Findes der rigtigt og forkert? Om karma og hvorfor du ikke skal sammenligne dig selv med andre

Vi er de samme. Vi er alle en. Vi har brug for hinanden. Vi kan mærke hinanden.

Men vi er også unikke og helt særligt specielle, hver og en af os, både dig og mig.  

Der er kun en dig, kun en dig med dine unikke gaver og talenter. Jeg er designet til mine talenter, ligesom du er designet til dine talenter. Derfor er der forskel på os, fordi vi skal hver især bidrage, med hver vores ting til verden.

(Det kræver naturligvis arbejde og øvelse at udvikle sit talent, men ikke desto mindre har vi stadig unikke talenter)

Du er født værdig, det er unægtelig, det er alle! <3 Det er din fødselsret - ellers var du ikke blevet født, som det unikke væsen du er! Du behøver ikke præstere noget for at gøre dig fortjent til kærlighed <3

Hvis du føler der mangler noget i dig, så vid der mangler ikke noget. Du er hel, og god nok lige præcis som du er <3

Alle kan til tider føle sig gode eller onde, bedre end, eller mindre end, føle mindreværd eller merværd osv. Det er helt okay, ingen er perfekte. Vi er uperfekte perfekte!

Hvordan ved vi at noget eller nogen er rigtigt eller forkert? Det ved vi heller ikke fordi, der findes ikke noget der er rigtigt eller forkert. Der er ikke nogen facitliste, blot din egen eller andres tolkning.

Vi kan aldrig gøre noget forkert, det er kun vores egen moral, eller andres moral, der kan dømme noget rigtigt eller forkert. Når vi laver en handling, vil vi på et tidspunkt møde den samme energi, som dengang hvor handlingen blev foretaget. Hvad vi gør med energien er op til os.

Nogen vil kalde det karma, hvilket jeg sagtens forstår. Jeg vil kalde det at opleve energi, samt reaktion. Herunder hvad vores moral og etik fortæller os. Så hvordan vi fortolker, agerer og handler er op til os. Der er ikke nogen der vogter over os, og fortæller og hvad der er rigtigt eller forkert.  

Så længe noget er sket, er det okay. Vi skal ikke bruge fortidens hændelser til at holde os selv fast i elendighed, nej vi skal bruge dem som læring, til at se hvad vi ikke skal gøre i fremtiden. Der findes ikke fejl, blot erfaring og læring.

Tit har vi lavet noget tolkninger i vores opvækst, eller igennem det samfund vi lever i. Religion kan også have en stor indflydelse, mht. om vi føler noget er rigtigt eller forkert. Det er det ikke, blot den overbevisning du har taget.

Hvis du nu har en overbevisning der ikke tjener dig mere, så kan du ændre den, til en der tjener dig bedre i dag. Du må gerne :) Du er ikke forpligtet til at holde fast i noget gammelt møg, der ikke tjener dig mere! Gør det som er bedst for dig <3

Du er allerede accepteret som den du er, uanset hvem du er, eller hvor speciel du måtte være. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, du skal bare være dig. Der er ikke noget du skal gøre eller præstere, for at vise dit værd, du er født værdig <3

Tag magten i dit liv, du har alt hvad du behøver i dig. Du er kærlighed. Du er ligeværdig, med alle andre. Du er hel, og det gælder for os alle <3

Du har magten til at finde fred i dig, på trods af alt det der måtte være svart. Når du møder det i dig, som måtte være svært, så mød det fra det dybeste, venligste og mest empatiske sted i dig. Det kan være at du mange gange skal møde det som er svært, men så er det sådan det må være.

Mød det med kærlighed, fra et sted der er stærkere i dig, end den gang oplevelserne indtraf, typisk i din barndom. Mød det med kærlighed - du er kærlighed, og kærligheden findes i dig.

Når du møder tingene fra et kærligt og modent sted i dig, så stiller du dig stærkt. Du søger op i energi. Måske vil det svære opløse sig, måske ikke? Hvem ved? Men du kan ikke ændre tingene fra den energi de er skabt, kun med ny energi - en kærlig energi <3

Lad være at sammenligne din proces, eller dig selv, med andre. Vi er alle forskellige steder i livet, får forskellige udfordringer og har forskellige udgangspunkter. At sammenligne dig selv med en anden, er ligesom at sammenligne et æble med havet. Det giver ingen mening :)

Du gør altid det bedste du kan, det ved jeg, det gør vi alle. Jeg hepper på dig :) Giv dig selv en masse kærlighed. Ha det godt, og pas på dig <3

Del, like og kommenter gerne indlægget  

 

Giver du dig selv anderkendelse, eller søger du den hos andre?

Et indlæg om nye tanker, hvor selvkritik typisk stammer fra, selvkærlighed og et godt mindset.

Der er altid rart, og vigtigt, med støtte og kærlighed fra andre, det har vi brug for, da vi er et flokdyr. Men vi kan hurtigt komme til at søge en usund anderkendelse, og bekræftelse hos andre.

Den anderkendelse du søger hos andre, må du give dig selv. Det er den eneste vej frem, mod at skabe et godt fundament, stå stærkt, og skabe et godt liv for dig selv <3  

Det er ikke altid nemt, og er en proces der kan kræve øvelse og vedhold. Specielt hvis din anderkendelses og kærligheds tank, ikke blev fyldt op som barn. Det du burde have haft mere af i barndommen, kan ingen anden nu give dig, det kan du kun selv <3

I stedet for at gøre det til et arbejde, så kan du gøre det sjovt. Hver gang du kommer til at kritisere eller bebrejde dig selv, så lad være med at prøve at fjerne det, eller kritisere dig selv, for at have kritiske tanker om dig selv. Du kan godt se hvordan sådan noget hurtigt kan blive en dårlig spiral ikke… :)

I stedet, så skynd dig at have en ny og bedre tanke klar, en tanke der er mere tilsvarende den du er i dag, og ikke en barndoms tanke, hvor de fleste negative tanker er startet, og som nu kører på autopilot.

Tankerne er typisk startet som enten en genfortælling af dine forældres sprog eller egen indre stemme, du har adopteret - eller grundet en tolkning, ud af traumatiske hændelser du har været igennem.  

Du må have en ny autopilot klar. Så arbejde på at find ud af hvad det er du kritiserer dig selv for, og hvordan du gør det? Vær lidt detektiv omkring dine tanker. Når du møder nogle negative tanker, så sig til dig selv ”hmm okay?” Spørg evt., hvad er det jeg prøver at fortælle mig selv?

Forståelsen og erkendelsen kan være vigtigt, så du stille og roligt kan korrigere minder/traumer fra barndommen, og handle mere tilsvarende som den du er i dag. Du kan vokse op, og handle som den sande dig. Du kan stille dig ovenpå, stille dig ovenpå det du har indlært engang, som ikke er dig.   

Hvis du f.eks. siger til dig selv ”jeg kan aldrig gøre det ordentligt” Vær nysgerrig, hmm okay, hvor kan det mon komme fra? Kan det være fordi mine forældre aldrig synes de selv kunne gøre det ordentligt, og ikke synes de kunne gøre det godt nok? Eller kan det være noget jeg har tolket, fordi jeg ikke måtte være til besvær, eller fordi jeg prøvede at redde mine forældre fra hinanden, og holde styr på det hele?

Forståelsen af hvor tankerne kommer fra, kan være med til at se med mere milde øjne på dig selv, og forstå dine følelser, som er skabt ud af de tanker du havde dengang. Du må være den voksne, for det sårede barn du har i dig. Giv dig selv forståelse, kærlighed og empati. Mød dig selv, fra det allermest venlige sted i dig. Mød dig selv fra hjertet <3

Tak din indre selvkritiker for at have passet på dig selv som barn. Alt hvad vi gør, gør vi ud af kærlighed, både til os selv og til andre. Vi træffer altid det mest selvkærlige valg, ud fra den viden vi har på tidspunktet, hvor vi træffer beslutningen.

Du kan f.eks. have valgt at begynde at kritisere dig selv, ud fra den overbevisning, at det var mindre smertefuldt, end f.eks. at mærke en pinagtig ensomhed, eller magtesløshed, efter at være blevet skældt ud, af en forælder, uden at have fået en forklaring på hvorfor du blev skældt ud.

Eller måske fordi du troede at du kun var elsket, hvis du præsterede, i stedet for ubetinget kærlighed. Derfor var selvkritikken et bedre valg, end magtesløsheden, ved at føle sig negligeret, og ikke at have følt sig elsket. Sådan kan logikken være for en 5 årig, og den kan sidde fast længe, hvis ikke den bliver forstået, mødt og korrigeret.   

Hav en ny og bedre tanke klar med det samme, hvad kunne det være for dig? Så kan du erstatte kritikken med noget nyt, bedre og mere tidssvarende, f.eks. ”jeg gør det skide godt” eller ” jeg gør det bedste jeg kan, og det er faktisk ret godt” (Så kan ingen forlange mere).

Måske er det nærmere noget i retning af ”Jeg behøver ikke præstere, for at opnå anderkendelse” eller måske ” Jeg gør det på min måde, efter mine standarder, skide værre med hvad andre synes”.

Det kan også være i en lidt anden boldgade, hvis du f.eks. følte du skulle være den gode dreng/gode pige, og ikke måtte være til besvær, og aldrig synes du kunne gøre det ordentligt. Så kunne nye tanker være, ”Jeg må godt fylde og tage mig min plads” Jeg må godt sige nej, hvis jeg mener nej” ” Jeg må godt være mig selv, og sprede mine vinger mere”

At tage sin power og plads, betyder på ingen måde at du skal være hård, eller uretfærdig imod andre. Det betyder blot at du er bedre mod dig selv, og lytter mere til dine behov og følelser, og herefter handler mere som den person, du allermest ønsker at være <3

Find det som passer dig bedst. Det skal være noget du tror på! Det kan virke fjollet til at starte med, men som tiden går og du får installeret nye autopiloter, så vil du får det bedre og bedre med dig selv.

Vores tanker er på engang ret primitive (f.eks. har jeg de sidste dage haft Rumæniens melodi grandprix sang på hjernen, som jeg har gået og nynnet i hovedet, uden at tænke over det), men omvendt også vores stærkeste muskel. I hvert fald når tanker bliver til overbevisninger, og det gør de, når vi tænker dem rigtigt mange gange.

Vores tanker, bliver til overbevisninger. Vores overbevisninger, skaber vores følelser. Vores følelser, de skaber vores handlinger. Tyg lige på den, smag på den, tag den ind! Er det værd at kigge på, ja for hule helvede, det er det :)

Jo bedre tanker du har, jo bedre vil du få det. Jo bedre dit mindset er, jo nemmere vil du kunne finde løsninger. Med et positivt mindset, vil du være bedre rustet til at møde modgang i livet, når det måtte være svært, og det bliver det for os alle engang imellem, eller i længere perioder.

Jeg har i lang tid underkendt mine tanker, eller rettere mine overbevisningers kraft, men jeg må sande at jeg har taget fejl. Derfor gør jeg alt hvad jeg kan nu, for at skabe en masse overbevisninger der er bedre for mig selv. Bedre overbevisninger om mig selv, bedre overbevisninger om andre, bedre overbevisninger om livet.

Det kan tage noget tid at bryde det negative og forsvarsagtige mindset, som mange har været tvunget til at indlære i vores barndom, men det er et stykke arbejde der er værd at gøre, også selvom det kan tage noget tid.

Men husk, prøv at gøre det sjovt, fremfor at gøre det til en sur pligt. Hvis du er rigtigt dedikeret, så laver du en ny drejebog for dig selv, hvor du skriver en masse nye overbevisninger ned, og hvorfor du har talt til dig selv, som du har gjort hidtil (hvis du vil have forståelsen med).

Så printer du din nye drejebog og tager med dig. Hver gang du taler negativt til dig selv, kan du tage den frem, huske dit nye løfte til dig selv, og herefter tale mere positivt til dig selv. Det vil tage lidt tid, og til at starte med, vil du falde i - igen og igen. Men over tid, vil du begynde at kunne mærke nogle positive forandringer.   

Med et positivt mindset ser du løsninger, fremfor begrænsninger. Her stiller du dig ovenpå, på trods af alt det der måtte være svært og surt.    

Hvordan anderkender du dig selv? <3 Jeg vil gerne høre fra dig :)

Del, like og kommenter gerne indlægget.

Har du været god ved dig selv i dag? <3

Eller jeg kunne også spørge på en anden måde, har du gjort noget godt for dig selv i dag?

Tit og ofte når vi skal gøre noget godt for os selv, så tænker vi i retning af at booke en ferie, tage på wellness ophold, eller at glæde os til en god påskefrokost med familien.

Jo vist er det rigtigt gode ting, som du endelig skal blive ved med at gøre - lidt interessant i den sammenhæng er det faktisk, at bare det at planlægge en ferie eller andet sjovt, faktisk får ens lykke følelse til at stige, også selvom man ikke tager afsted.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Applied Research in Quality of Life viste, at den højeste stigning i lykke kom under planlægningen af n ferie, blot pga. forventningens glæde. I undersøgelsen fik effekten af orventningen til ferie, lykkefølelsen til at stige i otte uger. Efter ferien, faldt lykkeniveauet hurtigt tilbage til normalt niveau for de fleste mennesker. Så drøm eller planlæg, det gør dig godt :)

Men for langt de fleste er ferie jo kun en, to eller tre uger om året, hvilket for dem der er gode til matematik, efterlader 49, 50 eller 51 uger om året - hverdagen. Den ganske almindelige og altoverskyggende hverdag :) Det er så vigtigt at vi husker at gøre noget godt for os selv i hverdagen!

Det er så nemt at blive taget af forventninger, pres og stress i løbet af hverdagen, hvor der som oftest altid er meget og se til, og mange ting der skal nås. Men vid at 80% af dine bekymringer bliver aldrig til noget, det synes jeg virkelig er værd at huske!

Først og fremmest husk de helt basalle behov, tis når du skal tisse, husk at drikke godt med vand i løbet af dagen, min 1½ liter, selv drikker jeg 3-4 liter, da jeg har brug for en del vand. Vi er meget forskellige og det er individuelt, hvad vi har behov for. Husk at spise, og at få noget godt og sundt at spise. Lad være at springe din frokost pause over, du har brug for mad, energi og at komme lidt væk og få en pause.

Når det kommer til pauser, så husk at tage åndehuller i løbet af dagen. Det er godt at meditere og dyrke mindfulness, specielt om morgenen og om aftenen. Men tit er det jo ikke altid det lige lykkes, på en dag hvor der er mange gøremål der skal ses til, eller man kommer for sent op. Tag i stedet de små åndehuller og hvil, i løbet af dagen.

Sæt dig ned i sofaen i 5-10 min. uden nogen som helst agenda, eller mens du venter på at kaffen bliver færdig så stå der og træk vejret - dybt ned i maven og så bare giv slip på udåndingen. Vi trækker jo vejret hele tiden, vi kan ligeså godt øve os i at trække det dybt og ordentligt. Det giver os mere ro og mere velvære.

Øv dig i at gøre ting mere langsomt. Multitasking er yt! Faktisk viser nye undersøgelser at multitasking gør os mere ineffektive og dræner vores energi. Jeg er selv verdensmester i multitasking, og øver mig at samme grund i at gøre tingene mere langsomt, samt at tage en ting af gangen - det øger vores effektivitet og velbefindende. Øv dig i at være mere nærværende og tilstede i nuet, fremfor hele tiden at tænke fremad.   

Dyrk lidt motion hver dag -faktisk viser mange undersøgelser at så lidt som 7 min om dagen, gør en forskel. Kroppen får lov at brænde ophobede stresshormoner af, dit sind får plads til at flytte fokus, din krop og hoved slapper mere af og så udskiller hjernen proteiner og endorfiner, som er designet fra naturens hånd til at få os til at føle os gladere. Så hop op på cyklen, gå en tur, eller lav lidt yoga øvelser, eller noget helt fjerde. Gør hvad der virker bedst for dig!

Det kan også være godt at gøre en lille ny ting hver dag, som du ikke plejer. Det kan være med til at bryde hverdags trummerumet en smule. Kør f.eks. en ny vej hjem fra arbejde, spis noget du ikke spiser så tit, tag dit mest festlige undertøj på, eller hvad der nu lige virker for dig på dagen :)

Gør noget der gør dig glad, det kan være med til at spice hverdagen lidt op :) Tag et langt bad, bare fordi du kan, gå en tur i naturen, ring til en ven og få en god snak, tag en tur i biffen, læs i en god bog. Bare det at gøre noget godt for sig selv, også selvom det måske kun er noget du kan i 20-30 min, det gør en forskel! Det gør at du værdsætter dig selv, også selvom du måske ikke har så meget tid til det <3

At ordne nogle praktiske ting, kan faktisk også gøre dig glad. Måske gør det dig glad at få ryddet lidt op, at betale regningerne, eller få ryddet op i lorte bunken med papirer i dag. Måske synes du det kan være en lidt kedelig opgave, men her kan du sige til det selv, at det er rart når det er gjort - så bliver jeg glad.

Når der er en gulerød, så bliver det faktisk lidt nemmere at gøre, også når det er de lidt mere triste opgaver. Så længe det ikke er for at kontrollere eller styre alt ting i dit liv, på en perfektionistisk måde, så gør du noget godt for dig selv, og det er en god ting :)

At gøre noget godt for sig selv, er også at sige ja til de rigtige ting og situationer, og at sige nej til de mennesker og steder, der ikke gør dig glad. Selvfølgelig er du nød til at sige ja, til nogle af de opgaver din chef kommer med på arbejdet, hvis altså du vil beholde dit job. Men du er ikke nødvendigvis, nød til at sige ja til moster Gurlis sammenskudgilde, hvis du ikke gider. Fik du sagt til og fra de rigtige steder i dag?

Du behøver ikke at please andre i stor stil! Det er dejligt og meget vigtigt for os mennesker at give og være der for andre, og gøre noget godt for dem - så keep doing that <3 Men ligesom på flyet, hvor det er vigtigst at tage sin egen iltmaske på først, før du kan give andre ilt, så er det også så vigtigt at du husker at fylde dig eget bære først. Fylder du ikke dit eget bære, så flyder det på et tidspunkt over, så knækker du og kan alligevel ikke gøre en skid for andre. Du er den vigtigste i dit liv! <3   

Så fik du gjort noget godt for dig selv i dag? Hvis ikke, så fortvivl ikke, der er en ny dag i morgen! Hver ny dag er en mulighed for at gøre tingene anderledes end i dag. Hver ny dag er en mulighed for at starte forfra og gøre det bedre end i går, et liv skridt hver dag, mod det liv som er det bedste for dig <3 Uanset hvor du er i livet, så har du en mulighed for at gøre noget godt for dig selv i morgen. Så hvad gør dig glad? Det er kun dig der ved det! Så husk at gøre det så meget som muligt :)

Sov godt, det er også at gøre noget godt for sig selv, at få en god nats søvn <3 Eller godmorgen, håber du har sovet godt :)     

Del, like og kommenter gerne indlægget