Jeg er enestående, værdifuld, elsket og sexet! Hvad har du sværest ved at sige om dig selv?

Og du er enestående, værdifuld, elsket og sexet <3

Ligeså svært vi har ved at stå ved de skamfulde og mørke sider af os, stå ved vores sår, som vi alle har, i større eller mindre grad - ligeså svært har rigtigt mange af os, ved at stå ved de lyse sider af os selv.

Forestil dig at du er ligesom et stort slot indeni, med en masse forskellige rum, med hver sine egenskaber. Når du bliver født, har du adgang til alle disse rum og egenskaber, og tænker ikke over når du benytter dig af de forskellige egenskaber, du gør det bare - legende og let.

Gennem din opvækst bliver du påvirket af samfund, kultur, forældre, lærere, religion, venner og det gør at du lukker døren til nogle af rummene, pga. skam og for at overleve. Tit er vi nød til at sætte nogle af vores egenskaber i skyggen, for at overleve de omstændigheder vi er i.

I kælderen bor typisk din skam, sorg og største frygt, ting du har sværest ved at åbne op for. Men øverst oppe i slottet, på de øverste etager, her bor de allermest lyse og stærke sider af dig, og dem kan det faktisk også være du er bange for at vise og tage i brug.

Hvorfor? Jeg tror det har meget at gøre med at vi lever i en jantelovs kultur, hvor man ikke må være mere end andre. I et håbløst forsøg på ikke at skille os ud og passe ind, pakker vi disse sider af os selv væk.

Man behøver hverken være mere eller bedre end andre, for at turde at stå ved sit eget værd og sin egen værdighed. Det er okay at give sig selv selvomsorg, det er okay at elske sig selv, det er okay at føle sig dejlig, eller synes man selv er sej, det er okay at være lidt selvfed. Man behøver jo ikke være et røvhul overfor andre, for den sags skyld :)

Rigtigt mange af de lyse sider vi har sat i skyggen, skyldes ting vi har lært og fået at vide i opvæksten. F.eks. lad nu være at være så fjollet, lad nu være at larme, skru lige ned for glæden (til det entusiastiske barn), du skal ikke tro du er mere end andre osv. osv.

Det kan også være at du har lukket af for at måtte føle dig vigtig, elsket eller anderkendt, fordi du følte du var nød til at sørge for, og redde andre i familien, eller for at redde hele familien i sig selv. Du var nød til at sætte andre forrest, for at sørge for deres og din egen overlevelse.   

Næste gang du bliver trigget/irriteret over en anden person, så prøv at lægge mærke til om det i virkeligheden er den egenskab personen udviser, som du bliver trigget af, og ikke så meget personen i sig selv, det er det nemlig ret tit!

F.eks. hvis personen er meget højtråbende, så tænk over om du i virkeligheden også godt kunne tænke dig at være mere højtråbende (eller i hvert fald at kunne udtrykke dig mere tydeligt). Det kan også være at du er ret højtråbende, og i virkeligheden skammer dig over det. Du ser nu dig selv, eksemplificeret af en anden.

Se det som en udviklingsmulighed. Som oftest når nogen irriterer dig, er det fordi der er noget du skal kigge på i dig selv. Det har sjældent noget med den anden person at gøre. Accepter og tilgiv dig selv for, at du dømmer andre, det gør vi alle tid tider, men kig indad og se det som et udviklingspotentielle i dig selv.

Så hvilke positive egenskaber har du sat i skyggen, hvilke rum har du lukket døren til? I dag handler det om åbne døren til dem igen, og øve dig i at finde disse egenskaber frem igen.

Hvad har du aller sværest ved at sige til dig selv, eller til andre. Det skal være noget som du rødmer af, eller finder grænseoverskridende at sige, ellers er det ikke stærkt nok <3

Jeg er _____________________________

Forslag til ord og inspiration.

Enestående, værdifuld, elsket, lækker, smuk, sexet, powerful, handlekraftig, lidenskabelig, passioneret, autentisk, fantastisk, dejlig, vigtig, ønsket, charmerende, kærlig, magtfuld, dygtig, sød, intelligent, modig, stærk, morsom, brillant, uundværlig, sprudlende, god, misundelsesværdig, guddommelig, kreativ, god, ren, retfærdig, selvsikker osv.

Det du har sværest ved at sige, det er det du skal øve dig i at fortælle dig selv. Øv dig i at genfind den side (eller flere sider) af dig selv. Hvis du kan se det i andre, har du det også i dig - det lover jeg dig <3

Bliver du trigget af den side i andre, så står du dog ikke ved den side af dig selv endnu. Her kan du øve dig i, igen at tage ejerskab af den side, som du som fødselsret er født med. Uanset hvad du har været igennem, og uanset hvad du har måttet lukke ned for.

Sig det til dig selv, skriv det ned og hav det et sted hvor du kigger på det. Det virker måske ikke til at starte med, og kan virke lidt dumt, men som tiden går, vil du begynde at tro på det, og kan mere og mere tage ejerskab for det.

Det ultimative er at sige det til andre, og få dem til at sige det tilbage til dig igen. Gerne en del gange over flere minutter - træk samtidig vejret ind i det og mærk hvordan følelserne i kroppen flytter sig rundt. Du kan måske få en du stoler på, til at lave denne øvelse med dig <3 Det er ret kraftfuldt <3

Hvad har du sværest ved at sige om dig selv? Jeg er _______________

Du må meget gerne skrive det her i kommentarfeltet, eller privat til mig. Jeg vil meget gerne høre :)

God fornøjelse <3

Del, like og kommenter gerne indlægget